Sunday, September 23, 2012

Family Outing ^.^

I've just had a GREAT sunday with my Hubby and lil boy ^.^

Getting ready! Today I choose Red for Umar! 
Dah sampai OU. Sangat excited!
"ayah mama! Umar want this shirt!"

"please ~~ "
merajuk ke~
try topi baru..^.^
Umar with mama!

with mummy chu.
Having lunch at Dubu.Dubu. comel je nama dia..hehe
Enjoy your bibimbap
colorful at candylicious
Penat sangat dah Umar. Rest kat Baby Room :) 


Saturday, September 22, 2012

Everyday with Umar 14


I always love weekend. It is because i can spend the whole day with my beloved hubby and lil boy. Love to see them together ^.^

Hubby and Umar

Friday, September 21, 2012

Everyday with Umar 13

 Ape Umar buat ye hari ni..? ha ni la dia...hehe
yawn~~~ im bored..nak buat ape ye?

ha!..tengok tv lah! 
asyik mama je tengok tv..Umar pulak nak remote 
yeay! my fav channel "baby first TV"

Shopping!


Dah lama berehat dari shopping tudung. Baru2 ni browse internet, tengok banyak pulak tudung online yang cantik-cantik. Start la terasa gatal di hati nak beli.. satu pun jadi la.. cek-cek online, banyak yg dah soldout. So semalam, pergi lah jalan-jalan jap ke butik. Mula-mula pergi Humaira. Tapi pun dah banyak sold out juga. So pergi lah pulak ke shah alam Butik Radiusite. Dapat la satu yang berkenan di hati :D
ni la tudung nye. my fav color~ Purple :D


macam yang model ni pakai..hehe :D

Really love the material. Satin dia nipis and sejuk. Tapi tak jarang pun. So bila pakai tu rasa sedap and sejuk. Yang paling penting bila pakai tu tak nampak kembang je muka. Hehehe. 

Thursday, September 20, 2012

Inspiration of the day



Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn’t do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Catch the trade winds in your sails. 
Explore. Dream. Discover -  Mark Twain.

Everyday with Umar 12

HAPPY 2 MONTH BIRTHDAY to my lil one. Mama loves u so much!

Umar  2 weeks old

Umar 2 months old!
so chubby dah sekarang my boy ^.^ im so happy that you grow healthy and happy.

Wednesday, September 19, 2012

Two month ago

Hari ni I would love to share hari masa givin birth to my beloved Umar Al-Khayr.

After knowing that i'm pregnant, i started taking care about food that i can eat. Cewah, tapi kekadang tak boleh tahan gak tengok makanan sedap.hehe.. The first three month memang yang paling teruk sekali. I think most of pregnant woman pun experience benda yang sama iaitu muntah muntah. Worst is kene gastric sekali. Seminggu cuti kerja masa tu gastric punya pasal. Malam tak boleh tidur.
Bila masuk trimester kedua, masa ni yang paling seronok. Ada selera makan, muka pun berseri2. kuikui.  Memang doctor ada bagitau trimester kedua ni macam honeymoon time la. Happy je rasa.
Masuk trimester ketiga, baby bump memang dah ketara, dah makin berat. Masa ni dah start jadi pemalas sikit, jalan sikit penat, buat kerja sikit penat, rasa macam nak tidur je sepanjang hari. Mood pun ok tak ok je.

Sampai lah ke hari nak bersalin. Sebenar nya doc bagi tarikh due baby 17 July 2012. Tapi sampai ke 18 pun takde tanda-tanda langsung. Pintu rahim pun baru buka 1cm. So akhirnye kami decide untuk induce and lahirkan baby pada 20 July 2012. 
19 July 2012 pukul 10pm, me and hubby cek-in masuk wad Putra Medical Centre.

Masa ni ya Allah, tuhan saja yang tahu perasaan takut nye, bedebar-debarnya. Maklumla dah tahu tarikh nak lahirkan baby, meaning a few hours from now akan rasa sakit nak bersalin. 
muka terpaksa senyum. dalam hati sangat lah berdebar2

 Lepas cek-in, not much thing to do. Just rehat-rehat, tenangkan diri, and tidur. Pukul 3 pagi nurse datang and masukkan ubat induce. Dalam sejam lepas tu, mula rasa sakit-sakit macam nak buang air. Tapi ingat kawan-kawan yang dah experience bersalin kata, banyakkan berjalan. So jalan-jalan je dalam bilik, cuba lupakan sakit, tengok facebook, tulis journal. Macam-macam lah buat lepas induce tu. Nak tidur memang  dah tak ngantuk la, sebab perasaan berdebar2 tu dah hilangkan ngantuk.
Sampai la ke pukul 8.30 pagi. Dr.Wan Ratna masuk and pecahkan air ketuban. Ok masa ni dah tak boleh jalan-jalan dah. Darah dah start keluar, pastu memang dah rasa sakit. Tatau lah macam mana nak describe sakit dia, macam period pain + nak buang air besar. Ha cemtu la kot..hehe.
Masa ni ada Hubby dengan Mak temankan and tenangkan.
Pukul 10 pagi nurse datang masukkan air and bagi ubat tahan sakit. Tapi ubat tu still tak berkesan bila contraction datang. Tapi time tengah takde contraction tu rasa ngantuk je. Lepas masukkan air, contraction datang makin kerap. macam every 5minit sakit..pastu ok kejap..pastu sakit balik..pastu ok kejap..etc~ Masa ni pintu rahim dah pun terbukak 5-6cm.
Pukul 11.30 pagi, nurse datang cek skali lagi, kali ni pintu rahim dah bukak 6-7cm. Masa ni sakit nye memanglah tak terkata. Tu pun nurse tu rilex je cakap "takpe, yg ni ok lagi, nanti lagi sakit". Hadoi, tengah2 sakit boleh lak cakap macam tu, buat stress je. hahaha :p  Since pintu rahim dah bukak 7cm, nurse terus tolak masuk labor room.
Start pukul 12pm, betul la macam nurse tu cakap, akan bertambah sakit. Ya Allah, memang tuhan je tahu sakit dia macam mana. Alhamdulillah Hubby dia bagi masuk sekali and ada je sepanjang masa sakit tu. Dia la tukang pujuk, tukang tenangkan, tukang baca doa, tukang urut, segala-galanya lah. Kalau sorang2 masa tu tatau la macammana.
Sampai la pukul 1.30pm cemtu, akhirnye Doctor datang nak sambut baby. Masa ni dah teramat lah penat tahan sakit, rasa memang habis tenaga. Bila push2, baby tak keluar2. Last2 doctor tolong guna vacum.

Akhirnya, Alhamdulillah, pukul 1.40pm cemtu,...dengar la suara baby nangis. Hilang terus rasa sakit, penat pe sume tadi bila tengok baby. :)

ni la dia kesayangan Mama and Ayah :)

To all my friends yang tengah pregnant, or tengah plan2 nak pregnant, I wish u all selamat dapat baby yang sihat and comel. Jadi isteri and ibu sememangnya anugerah terindah untuk seorang wanita :)







Tuesday, September 18, 2012

Be Grateful Everyday

Those moment that really made my day ^.^

aminn~

Thankfulness frees the heart from greed, jealousy and envy. When we are thankful to Allah, we remain mindful of Him and His continuous Mercy toward us, and this in return humbles us and improves our characters. The very fact that Allah has guided us to Islam and the sunnah of His Prophet, sallallahu 'alayhi wa sallam, in itself should be a source of continual praise. Allah says:
"Surely We have shown him the way: he may be thankful or unthankful." [Al-Qur'an 76:3]
Allah also says that only few of His servants thank Him. Let us then strive to be among these few by keeping our tongues wet with His remembrance and our hearts soft with His praise.



Everyday with Umar 11

It is quite a challenge to take Umar's picture everyday. Sometime he is okay and sometime not. But me and hubby do still had a great time to pujuk Umar and ask him to smile to the camera. haha..:p. Macam-macam cara cuba sampai tunggang tebalik semua.



And finally, we managed to capture some picture yang comel. Berpeluh-peluh tau..hehehe. Anyway mama and ayah saaaaaayang sangat Umar.

ABC

Umar with his Mickey



Monday, September 17, 2012

Be Grateful Everyday

What are you grateful for today?
Expressing gratitude is a great way to appreciate your lives and to get through a difficult day. It takes your mind off all the things you don't have and focuses it on all the things you do have.

If you're having a crappy day, think about all the happiness thing and people around you and something that you're grateful for. Insyaallah you'll feel better and you'll get on with the rest of your day in positive state of mind :)

I’m grateful for having a great time with my family today; Husband and Umar 





how about you? what are you grateful for today? 
lets share with me :)



Everyday with Umar 10


Umar and Hanif at Along's house before pergi studio
Hari ni we had a family photo shoot at studio. The session took about 1 hour and yang bestnye,
boleh ambil banyak-banyak gambar dalam masa satu jam tu. Nak buat apa-apa style,
nak tukar-tukar baju semua boleh. Seronok sangat.
Gambar siap dalam masa seminggu so insyaallah i will post the pic as soon as dapat 
je gambar.

Umar penat sangat, sampai tertidur kat dalam studio. Kesiannye anak mama ni.
keletihan~
Insyaallah we planned to arrange another photo shoot lepas ni khas untuk Umar :)

Baby Collage


Umar's pic collage edited by Hubby ^.^ . I love it. 
Lepas ni nak print photobook untuk Umar.
3 days left befor Umar genap
2 bulan. 
Alhamdulillah :)


30 days of Umar!

Sunday, September 16, 2012

Everyday with Umar 10


Ayah pujuk Umar
Its Sunday! Hari ni kita ke rumah along with Umar ^.^
but today mood Umar tak berapa ok.
So ni la Umar time2 tengah tak ok. Amik je gambar,
Dah besar nanti Umar tengok ye. Heheh.


Termenung~

Alolo manja mama sorang ni
Cium dia~ tak mo senyum ye Umar




Saturday, September 15, 2012

Kick Start!

Lepas kenyang and seronok-seronok di Open House Upin Ipin,
kami ke OU untuk jumpa my mentor and leader for my business ^.^

with Kak Sha Khalid at O'Briens

After business discussion dengan Kak Sha, terasa lebih bersemangat and lagi nampak dah path yang nak dituju. Thanks Kak for your time and knowledge sharing. ^.^

"Don't fear failure so much that you refuse to try new things. The saddest summary of life contains
three description: Could have, might have, should have"

Betul Betul Betul Raya!

Hari ni big event for company that i work for. OPEN HOUSE UPIN IPIN.
Alhamdulillah every year ramai sangat yang datang termasuk tahun ni!

Mama and Umar at Upin Ipin Open House
Giant balloon~
V/O Upin Ipin : Adik Asyiela Putri :)
Hubby with "oh my English"

Opah with Umar 
Lil Sayf nak main dengan Umar. comelnye~
Aunt Ida and Aunt Alya with Umar ^.^
Some of LCP crew with mamee!


Thx hubby for the photos! XOXO